Raw čokoláda ovoněná mátou a pomerančem

Mint chocolate neboli mátová čokoláda je oblíbený druh čokolády

ochucené mátovou příchutí. V potravinářském průmyslu je ochucování peprnomátovým aroma velmi rozšířené, vyrábí se s ním různé sušenky, bonbony, zmrzliny… Americká národní asociace cukrářů dokonce uvádí 19. února jako „Den čokoládové máty“. Já jsem v tomto receptu klasickou chuť mátové čokolády obohatila ještě o pár kapek divokého pomeranče. Vznikly tak svěží a digestivní čokoládové bonbonky, skvělé pro slavnostní chvíle anebo jen tak, pro radost a pro požitek z dobrého jídla a také po něm. 🙂 #raw #vegan #sugarfree #aromatherapyfood #mintchocolate #homemade #100%natural

 Ingredience :

1 hrnek raw čokolády (neslazená kakaová hmota nebo kakaový prášek)

1 hrnek kakaového másla

1 hrnek kokosového cukru

2 lžíce rostlinného mléka

3 kapky Mátového esenciálního oleje potravinářské kvality

4 kapky Pomerančového esenciálního oleje potravinářské kvality

Na ozdobení sušené ovoce, oříšky nebo semínka…

Postup:

Roztavte kakaové máslo v misce nebo menším hrnci, který postavíte do většího hrnce s horkou vodou, tedy ve vodní lázni. Dejte pozor, aby se voda nedostala do nádoby s máslem.

Metličkou pomaličku kakaové máslo rozpouštějte a poté přidejte kakao nasekané na kousky (nebo přisypte kakaový prášek). Nakonec do rozpuštěné hmoty přidejte kokosový cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. To může chvilku trvat a proto doporučuji přidat ještě 2 lžíce mandlového mléka, pokud nemáte, použijte 1 lžíci vody. Cukr se lépe rozpustí a čokoláda bude hladká.

Až bude vše rozpuštěné, spojené a hladké, odstavte misku z hrnce nebo hrnec z plotny a nechce lehce vychladnout. Esenciální oleje přidáváme až nakonec, když čokoláda není moc horká ale vlažná (vyzkoušejte prstem). Přijdete esenciální oleje terapeutické kvality: 3 kapky Mátového a 4 kapky Pomerančového, důkladně promíchejte.

Připravte si pečící papír na který budete odlévat malá kolečka čokolády, pracujte rychle aby čokoláda neztuhla. Pokud se tak stane, vložte ji zpět do teplé vodní lázně. Dejte ale pozor aby se nezáhřála moc, pamatujte, že esenciální oleje jsou těkavé a u citrusových esencí se ničí účinné složky v nich obsažené už při 38C.

Nakonec ještě než čokoláda zcela ztuhne můžete ozdobit jako já sušenými borůvkami anebo jiným ovocem, oříšky nebo semínky.

Po ztuhnutí opatrně čokoládová kolečka sundejte z pečícího papíru, vložte do sklěněné nádoby a umístěte do ledince aby se čokoláda neroztavila. Dobrou chuť!

Upozornění:
Ve svých receptech používám pouze 100% esenciální oleje terapeutické kvality doTerra. Jiné značky nemám ověřené a proto je nemohu doporučit. Pokud s Aromaterapií v kuchyni teprve začínáte, přečtěte si prosím tento článek.

____________________

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Mint_chocolate

Komentáře