Aromaterapie a vaření aneb použití esenciálních olejů při přípravě pokrmů

Esenciální oleje (EO) už do sebe všichni nějakým způsobem dostáváme, používají se v potravinářském a kosmetickém průmyslu ke zvýraznění chuti a vůně, nalezneme je ve žvýkačkách, cukrovinkách, mentolkách, čokoládách, ale třeba také v zubních pastách nebo ve vodách po holení. Účinky esesenciálních olejů využívá samozřejmě i farmacie a také parfumérský průmysl.

Proč vůbec při vaření využívat Aromaterapii?

  • CHUŤ & AROMA: EO při vaření dodávají a zlepšují chuť a vůni pokrmům. Dobře nahrazují čerstvé bylinky či koření a umělé příchutě (pomerančový extrakt, atp.)
  • ZÁBAVA A KREATIVITA: Vaření s aromaterapií je zábavné , kreativní a snadné, můžete experimentovat a zkoušet zajímavé kombinace chutí.
  • ÚSPORA: Obvykle stačí jen pár kapek esence. Např. 1 kapka EO z citronu nahradí několik celých citronů a přitom získáte stejně intenzivní vůni. Jedna 15ml lahvička EO obsahuje asi 250 – 300 kapek a při správném skladování vydrží oproti rostlinným surovinám i několik let. Navíc je vždy po ruce a „čerstvá“.
  • ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ ÚČINKY: EO mají různé vlastnosti, díky kterým zlepšují stravitelnost, poskytují přírodní prevenci a příznivě působí na psychiku. Oproti syntetickým látkám se v těle neukládají, ale vyloučí se dechem, močí, stolicí a potem.

Kde všude EO můžeme použít : nápoje, šťávy, marinády, maso, zelenina, těsta, salátové zálivky,  mražené dezerty,  moučníky, čokoláda, zmrzliny, másla a pomazánky, pudinky, dipy a omáčky, polévky, pečivo, džemy, bylinné sirupy a medy.

Několik užitečných tipů, podle kterých je dobré se při vaření s aromaterapií řídit:

1) BEZPEČNOST A KVALITA

  • EO jsou oproti sušeným a čerstvým bylinám až 70x silnější! Např. Mátový EO = 1 kapka je jako 28 šálků mátového čaje.
    Na výrobu 1 lahvičky je potřeba několik set tun rostlinného materiálu, tzn. že jsou opravdu velmi koncentrované.
  • Při dávkování se řídit kapkami a pravidlem méně je více.
  • Nepoužívejte pro děti do 3 let.
  • Ne všechny EO můžeme použít. Vždy se nejprve ujistěte, zda je konkrétní esence vhodná na vnitřní užití!
  • Kvalita esenciálních olejů – používejte pouze 100% čisté, přírodní a certifikované EO, vyhněte se syntetickým esencím a těm, které se prodávají v květinářství, trafikách, v drogerii atp. Pokud nemáte k esenciálnímu oleji certifikát, nikdy jej při vaření nepoužívejte!
  • Jak poznat kvalitní esenciální olej: Vždy EO nejprve vyzkoušejte – jaká je vůně, barva, viskozita? Sledujte označení na lahvičce – 100% přírodní nebo 100% čistý, nesmí chybět latinský název rostliny, místo výroby, datum spotřeby, číslo šarže, logo a certifikát. Důležitá je také cena, citrusy jsou obecně levnější než např. vzácné esence jako geránium nebo růže. Pokud jsou EO příliš levné nebo všechny stojí stejně, je to vždy podezřelé.

2) POUŽITÍ A SPRÁVNÉ DÁVKOVÁNÍ

  • EO můžeme použít v receptech místo čerstvých nebo sušených bylin či koření.
    Pro představu – 1 vrchovatá lžíce konkrétní byliny či koření je jako 0,5 – 1 kapka EO.
  • Nepoužíváme více než 0,5 – 1 kapku. Větší množství by mohlo zkazit chuť celého jídla a udělat ho nepoživatelným.
  • Abychom měli přehled o dávkování a neukápli víc než je zdrávo, nekapeme EO přímo do jídla, ale vždy nejprve na lžičku.
  • Jak odměřit 0,5 kapky? Párátkem! U silných EO jako je Oregano, Skořice, Hřebíček, Zázvor, Černý pepř, Tymián, Bazalka, Rozmarýn, Majoránka, začínáme vždy nejprve s 0,5 kapkou. Jednoduše ponořte párátko do lahvičky s EO a poté ho namočte nebo lehce otřete do jídla.
  • Ředíme! V neředěné podobě mohou EO dráždit sliznice a pokožku. Vždy ředíme v rostlinném oleji (olivový, mandlový, slunečnicový atp.), v másle, ve smetaně, v tučném tvarohu, v lihu anebo v medu. Pozor na vodu – voda a EO se odpuzují.
  • Nádobí a příbory – nepoužívejte plast ale pouze sklo, keramiku a kov.
  • EO jsou na rozdíl od rostlinných olejů těkavé, tzn. rychle se vypařují a navíc obsahují účinné složky, které se ničí při vysokých teplotách (nepoužívat při smažení). Do jídel proto vždy EO přidáváme ke konci vaření nebo těsně před servírováním. EO můžete používat i při pečení pokrm se krásně provoní ( 1 kapka na 100gr těsta).
  • Skladování – životnost lahviček prodloužíte správným skladováním – v temnu, chladu a pevně uzavřené. Citrusy vyprchávají nejrychleji, proto je vhodné skladovat je v lednici.

3) EO VHODNÉ NA VAŘENÍ:

  • Citrusy: Divoký pomeranč, Citron, Limetka, Grep, Citrónová tráva, Bergamot, Mandarinka, citrusová směs Citrus Bliss.
    Dávkování: 1-2 kapky
  • Byliny a koření: Fenykl, Kardamon, Bazalka, Máta, Černý pepř, Koriandr, Skořice, Oregano, Hřebíček, Zázvor, Tymián, Kmín, Rozmarýn, Majoránka.
    Dávkování: 0,5 – 1 kapka
  • Květy: Pro netradiční chutě vyzkoušejte Geránium, Růži nebo Levanduli. Dávkování: 0,5 – 1 kapka.

POZNÁMKA NA ZÁVĚR: Používání esenciálních olejů při vaření by mělo být nevšední a sváteční, nikoliv každodenní záležitostí. Esenciální oleje používáme při vaření k aromatizaci pokrmů. Jak už bylo zmiňováno – méně je více a všecho s mírou! 🙂

Pokud s aromaterapií teprve začínáte, přečtěte si prosím článek Zásady bezpečného používání.


Zdroj:

Noe, Marie, 2011. Dobré věci nejsou špatné. Kniha zdravějšího vaření a pečení, Praha: One Woman Press
Worwood, Valerie Ann , 2009. Voňavá lékárna , Aromaterapie & éterické oleje, Praha: One Woman Press
LLC Total Wellness Publishing, 2015. The Essential Life (2nd Edition)
Dr. Zielinski, Eric, Cooking with Essential Oils  [online] , Dostupné z: http://drericz.com/

Komentáře