Esenciální oleje (EO) už do sebe všichni nějakým způsobem dostáváme, používají se v potravinářském a kosmetickém průmyslu ke zvýraznění chuti a vůně, nalezneme je ve žvýkačkách, cukrovinkách, mentolkách, čokoládách, ale třeba také v zubních pastách nebo ve vodách po holení. Účinky esesenciálních olejů využívá samozřejmě i farmacie a také parfumérský průmysl.
Kde všude EO můžeme použít : nápoje, šťávy, marinády, maso, zelenina, těsta, salátové zálivky, mražené dezerty, moučníky, čokoláda, zmrzliny, másla a pomazánky, pudinky, dipy a omáčky, polévky, pečivo, džemy, bylinné sirupy a medy.
1) BEZPEČNOST A KVALITA
2) POUŽITÍ A SPRÁVNÉ DÁVKOVÁNÍ
3) EO VHODNÉ NA VAŘENÍ:
POZNÁMKA NA ZÁVĚR: Používání esenciálních olejů při vaření by mělo být nevšední a sváteční, nikoliv každodenní záležitostí. Esenciální oleje používáme při vaření k aromatizaci pokrmů. Jak už bylo zmiňováno – méně je více a všecho s mírou! 🙂
Pokud s aromaterapií teprve začínáte, přečtěte si prosím článek Zásady bezpečného používání.
Zdroj:
Noe, Marie, 2011. Dobré věci nejsou špatné. Kniha zdravějšího vaření a pečení, Praha: One Woman Press
Worwood, Valerie Ann , 2009. Voňavá lékárna , Aromaterapie & éterické oleje, Praha: One Woman Press
LLC Total Wellness Publishing, 2015. The Essential Life (2nd Edition)
Dr. Zielinski, Eric, Cooking with Essential Oils [online] , Dostupné z: http://drericz.com/