Snadná, rychlá, dobrá, lehká, plná ovoce…. to je bublanina. Upřímně, když mám chuť na něco dobrého, nemám trpělivost kvůli tomu trávit v kuchyni půl dne. A tak byla volba na letošní Velikonoce jasná, žádné kynuté a složité mazance, žádní beránci ani zajíci. Prostě bublanina s ovocem, které zrovna je. S jahodami vytvoříte z bublaniny luxusní dezert a polijete-li ji ještě nakonec čokoládou jako já (vyráběla jsem totiž zrovna super snadnou domácí raw čokoládu s mátou a pomerančem), je to prostě dokonalé!
Ingredience: na celý plech (na menší pekáč nebo bábovkovou formu použijte poloviční množství)
2 hrnky bio špaldové mouky hladké
2 hrnky bio pohankové mouky (nebo čirokové)
2 hrnky kokosového cukru
2 hrnky rostlinného mléka (já použila mandlové)
4 domácí vejce ( vejce štastných slepic z volného výběhu)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 vanilkový lusk (nebo vanilkové aroma)
1 hrnek oleje (např. kokosového, slunečnicového nebo rýžového)
2 hrnky ovoce (jahody, višně, třešně, borůvky, švestky, meruňky, …)
Čokoláda na ozdobení (nemusí být)
Postup:
Do velké vysoké mixovací mísy dáme mouku, vajíčka, prášek do pečiva, vanilkovou dřeň z 1 vanilkového lusku (lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábeme zrníčka z obou polovin lusku a přidáme k mouce) nebo vanilkové aroma, rostlinné mléko a kokosový cukr. Vše promícháme nejprve ručně vidličkou a poté vyšleháme šlehačem do tekutého těsta.
Troubu předehřejeme na 180 C.
Plech vymažeme olejem nebo rostlinným máslem (např. Alsan) a vysypeme moukou. Na plech vylijeme rovnoměrně těsto a poklademe připraveným omytým ovocem – v mém případě jahodami – pěkně do řádků.
Pečeme v předehřáté troubě 25-35minut dozlatova (vyzkoušejte špejlí, pokud si nejste jistí zda je těsto hotové). Upečenou bublaninu necháme mírně vychladnout a pokud chceme, přelijeme čokoládou, nejlépe domácí.
Dobrou chuť!