Špaldovo – pohanková bublanina s jahodami

Snadná, rychlá, dobrá, lehká, plná ovoce…. to je bublanina. Upřímně, když mám chuť na něco dobrého, nemám trpělivost kvůli tomu trávit v kuchyni půl dne. A tak byla volba na letošní Velikonoce jasná, žádné kynuté a složité mazance, žádní beránci ani zajíci. Prostě bublanina s ovocem, které zrovna je. S jahodami vytvoříte z bublaniny luxusní dezert a polijete-li ji ještě nakonec čokoládou jako já (vyráběla jsem totiž zrovna super snadnou domácí raw čokoládu s mátou a pomerančem), je to prostě dokonalé!

Ingredience: na celý plech (na menší pekáč nebo bábovkovou formu použijte poloviční množství)

2 hrnky bio špaldové mouky hladké

2 hrnky bio pohankové mouky (nebo čirokové)

2 hrnky kokosového cukru

2 hrnky rostlinného mléka (já použila mandlové)

4 domácí vejce ( vejce štastných slepic z volného výběhu)

1 prášek do pečiva bez fosfátů

1 vanilkový lusk (nebo vanilkové aroma)

1 hrnek oleje (např. kokosového, slunečnicového nebo rýžového)

2 hrnky ovoce (jahody, višně, třešně, borůvky, švestky, meruňky, …)

Čokoláda na ozdobení (nemusí být)

Postup:

Do velké vysoké mixovací mísy dáme mouku, vajíčka, prášek do pečiva, vanilkovou dřeň z 1 vanilkového lusku (lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábeme zrníčka z obou polovin lusku a přidáme k mouce) nebo vanilkové aroma, rostlinné mléko a kokosový cukr. Vše promícháme nejprve ručně vidličkou a poté vyšleháme šlehačem do tekutého těsta.

Troubu předehřejeme na 180 C.

Plech vymažeme olejem nebo rostlinným máslem (např. Alsan) a vysypeme moukou. Na plech vylijeme rovnoměrně těsto a poklademe připraveným omytým ovocem – v mém případě jahodami – pěkně do řádků.

Pečeme v předehřáté troubě 25-35minut dozlatova (vyzkoušejte špejlí, pokud si nejste jistí zda je těsto hotové). Upečenou bublaninu necháme mírně vychladnout a pokud chceme, přelijeme čokoládou, nejlépe domácí.

Dobrou chuť!

Komentáře