Rawfaelo s esenciálním olejem Citron

Prosinec byl pro mne ve znamení vánočních trhů, měla jsem tu čest navštívit Veggie Vánoce – největší veganský festival, na který jsem byla pozvána úžasnou a inspirující Lindou ze skupiny Vegan fighters.

Praktický workshop – Vaření s aromaterapií , Veggie Vánoce Olomouc 2017

Do nabitého programu jsem přispěla praktickým workshopem  ,,Nové trendy ve veganství: Aromaterapie v kuchyni“. Největší úspěch z oblasti gastronomie pak na našem Aromastánku mělo raw veganské cukroví – Rawfaelo. „Ty koule jsou fakt luxusní“, řekla jedna paní a tak by byl hřích se s vámi o recept na ně nepodělit 🙂

Hlavní ingredience (asi 20 kulicek)

2 hrnky strouhaného kokosu na „těsto“

4 polévkové lžíce oloupaných celých mandlí  (přes noc předem namočených)

3 lžíce agáve sirupu nebo veganského citrónového aromamedu

0,5  hrnku rozehrátého kokosového oleje

2 lžíce mandlového mléka (nemusí být)

4 kapky esenciálního oleje citron

+ strouhaný kokos na obalení

Postup:

Aby nám kokos vytvořil těsto, je důležité pořadí ingrediencí – budeme potřebovat kvalitní mixér a začneme strouhaným kokosem – mixujeme tak dlouho, dokud nemáme jemnou ale celkem tuhou kaši. Poté si zvlášť rozmixujeme kokosový olej se 2 lžícemi namočených mandlí – to zvládne i tyčový mixér – tuto mandlovou směs pak přidáme do mixéru ke kokosovému těstu, přidáme agáve sirup, esenciální olej a dál mixujeme. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme max. 2 lžíce mandlového mléka, více ne, protože potřebujeme, aby z těsta šly tvarovat kuličky. Pokud se vám podaří napoprvé těsto správně, můžete ihned tvarovat kuličky, někdy je ale lepší vložit těsto na chvíli do lednice (kokosový olej ztuhne a tvarování půjde snáze).

Kuličky s mandlí uprostřed – připravte si zbylé 2 lžíce namočených mandlí, v kousku těsta udělejte důlek, vložte celou mandli a dotvarujte dalším těstem do kuličky – průměr je na vás, já měla asi 2-2,5 cm. Doporučuji pracovat rychle a moc se nezabývat přesným tvarem, kokosový olej se v dlaních rozehřívá a měkne. Vytvořené kuličky obalujte ve strouhaném kokosu a před podáváním nechte ještě chvilku ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Pokud s Aromaterapií v kuchyni teprve začínáte, přečtěte si prosím tento článek.

Rawfaelo a náš aromastánek / Veggie Vánoce Praha 2017

Komentáře