Dýňová polévka s esenciálním olejem Koriandr & Kardamon

Když se venku ochladí, je nejlepší dát si doma hřejivou a sytou polévku. Tento recept na dýňovou polévku je z mých oblíbených také díky tomu, že je snadný a rychlý. Kapka esenciálního oleje z Koriandrového listí (Cilantro) a Kardamonu dodá polévce ještě lepší chuť a nahradí čerstvé byliny, pokud je zrovna nemáte po ruce.

Hlavní ingredience:

1 středně velká dýně Hokaido 

5 lžic červené čočky

2 mrkve

1 větší cibule

2 stroužky česneku 

3 lžíce olivového oleje (na vaření)

1  hrnek zeleninového vývaru/ bujón

1 lžička soli

1 hrst dýňových semínek

1 kapka esenciálního oleje Cilantro (Listy koriandru) a Kardamon 

Dýňový nebo konopný rostlinný olej na ozdobení

Postup:

Ve větším hrnci na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, po chvilce k ní přidáme na kolečka pokrájenou mrkev a česnek. Omyjeme dýni, slupku ponecháme, jen vykrojíme semínka, nakrájíme ji na větsí kostky a ty přidáme do hrnce a vše dusíme pod pokličkou asi 10min, občas promícháme. Do hrnku si připravíme zeleninový bujón (1 kostku nebo 2 lžíce sypkého) zalijeme horkou vodou a rozmícháme, aby se rozpustil. Když je zelenina v hrnci pěkně podušená, přidáme k ní zeleninový bujón a 5 lžic předem propláchnuté červené čočky. Nakonec ještě přilijeme do hrnce vodu, ale jen tolik, aby všechny ingredience byly ponořené, protože polévka má být hustá. Vaříme pod pokličkou asi 20min, než se vše rozvaří do měkka. Polévku nakonec ochutnáme a dle potřeby dosolíme. Odstavíme z plotny a necháme chvíli odstát, mezitím si na pánvi opražíme hrst dýňových semínek. Když máme semínka hotová, rozmixujeme tyčovým mixérem polévku do hladka. Teprve teď, když už polévka není úplně horká, přidáme po 1 kapce z esenciálních olejů Cilantro (korianrové listí) a Kardamon  (certifikovaná kvalita) a pořádně promícháme. Na talíři posypeme opraženými dýňovými semínky, pokapeme konopným nebo dýňovým rostlinným olejem a můžeme podávat!

Dobrou chuť!

Poznámka: Použít můžete samozřejmě i jinou značku esenciálních olejů než je doTerra, ale nejprve se prosím ujistěte, že jsou certifikované k vnitřnímu užití!

Pokud s Aromaterapií v kuchyni teprve začínáte, přečtěte si prosím tento článek.  

Komentáře