Jak na Aromamedy aneb med+esenciální olej = ideální kombinace

Chceme-li využívat účinky aromaterapie v kuchyni, je dobré vždy použít nějaký emulgátor, protože samotné esenciální oleje se nedají mísit s vodou. Dobře se rozpouštějí v rostlinných olejích, v másle, ve smetaně, tučném tvarohu, v lihu anebo v medu. Vegani mohou místo medu použít např. sirup z agáve.

Pokud s aromaterapií v kuchyni začínáte, není nic snazšího, než si vyrobit vonný med neboli aromamed! Ten pak můžete užívat samotný anebo ho přidávat jako ingredienci při přípravě pokrmů či nápojů. Zde samozřejmě platí, že takový med by neměl přijít do horkých pokrmů či nápojů, natož projít varem, protože tím se ničí zdraví prospěšné účinky jak medu, tak esenciálního oleje, byť aroma zůstává. Med tedy nikdy nezahříváme nad 50 °C.

Do medu se hodí téměř všechny jedlé esenciální oleje, ovšem ne u všech bude stejné dávkování.

RECEPT:

Z citrusů můžeme použít tyto esenciální oleje: Divoký pomeranč, Citron, Limetka, Grep, Citrónová tráva, Bergamot, Tangerinka, Mandarinka, citrusová směs CitrusBliss. 

Do 60ml skleničky s medem přidáme 2-3 kapky vybraného esenciálního oleje.

Z bylin a koření můžeme použít: Fenykl, Kardamon,  Skořice, Hřebíček, Zázvor, Máta peprná, Spearmint nebo Rozmarýn. U těchto esenciálních olejů do 60ml použijeme 1 – 2 kapky.

Chcete-li vyzkoušet netradiční chutě, můžete vyzkoušet Geranium, Černý pepř, Koriandr nebo Levanduli. Zde bude stačit pouze 1 kapka na 60ml – 100ml medu.

Nejlepší je začít s nejmenším doporučeným množstvím kapek, pořádně med s EO promíchat (pozor, nepoužíváme plastové příbory), ochutnat a teprve poté přidat další kapku pro větší intenzitu, pokud bude potřeba. Esenciální olej se v medu ještě rozleží, proto je dobré zamíchat a nechat chvíli odležet.

Poznámka: Použít můžete samozřejmě i jinou značku esenciálních olejů než je doTerra, ale nejprve se prosím ujistěte, že jsou certifikované k vnitřnímu užití! 

Pokud s Aromaterapií v kuchyni teprve začínáte, přečtěte si prosím tento článek.

Komentáře